Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2018 18:55 - Състезателните Спортните Танци са 2 вида:Латиноамерикански (Ча-ча,Самба,Румба,Пасо добле, Жайв) и Стандартни (Английски,Виенски валс,Танго,КуикСтеп,Фокстрот
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 887 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.08.2018 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Състезателните Спортните Танци са 2 вида:Латиноамерикански (Ча-ча,Самба,Румба,Пасо добле, Жайв) и Стандартни (английски,виенски валс,танго,куикстеп,фокстрот.
А. 5 стандартни (английски и виенски валс, танго, куикстеп, фокстрот)
1=
Английският (СТАНДАРТЕН БАВЕН) валс,1923г., е един от петте стандартни танца. Нарича се още бавен валс, защото за разлика от виенския валс се танцува по-плавно и бавно в 3/4-такт. При английския валс в минута има около 30 такта, които са двойно повече при виенския валс. Поради това, че английският валс е сравнително бавен, за него са характерни издигания и потъвания, липсващи при виенския валс.
2=Виенският валс,Австрия,18в., е вид ритмичен салонен (бален) танц, при който танцовата двойка извършва множество завъртания по (или обратно на) часовниковата стрелка.
  Той се различава от обикновения валс по своя по-бърз
ритъм.  Като спортен стандартен танц ритъмът му е определен на 60 такта в минута, за разлика от английския валс, който е с 30 такта в минута
3=Танго,
1850-1890 г., Аржентина и Уругвай, в средите на простолюдието. С течение на времето добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. През 1902-а в Париж вече има 100 школи, в които се учи танго, а десетина години по-късно танцът е абсолютен хит в цяла Европа. В днешно време е разпространен по цял свят. Клубовете и събиранията, на които се танцува, се наричат милонга. Световен ден на тангото е 11 декември.
4=Куикстеп/осъвременен фокстрот,1923 г., САЩ, е международен бален стандартен танц.  До 20-те години на миналия век оркестрите изпълнявали фокстрот в темпо около 50 такта за минута. Скоро обаче те започнали да изпълняват фокстрота към бързата 200 такта за минута музика на 20 в. Били добавени елементи от популярните по това време танци -"Shimmy" и "Black bottom". Куикстепът се характеризира с ритъма "бавно,бавно, бързо,бързо" (slow,slow, quick,quick). Негова особеност са бързите, къси стъпки с разнообразно издигане и спускане.
5=Бавен Фокстрот,1912 г.,САЩ, е най-сложния от стандартните спортни танци.  Танцът е от бавните бални танци в темпо около 50 такта за минута. Счита се за основата на 4-я бален танц - куикстеп, който е свръх динамичен.
======

Б. 5 латиноамерикански (ча-ча-ча, самба, румба, пасо добле, джайв)
1=
Ча-ча-ча,1948 г, е латиноамерикански танц с кубински произход, разновидност на мамбо, който става популярен през 1948 г. Изпълнява се под съпровода на музикален стил, носещ същото име и е представен за първи път от кубинския композитор и виолонист Enrique Jorrнn. Ритъмът е развит на база звученето на Дансон чрез синкопиране на четвъртия удар. Едно от предположенията за произхода на името на танца е, че то е звукоподражание на инструмента гуиро и шума, издаван от движението на краката на танцьорите.
2=Самбата,
1917 г, (на португалски: samba, [ˈsɐ̃bɐ]) е бразилски музикален жанр и танцов стил, смятани за една от основните прояви на бразилската култура и национална идентичност и познати в целия свят като символ на Бразилия и Бразилския карнавал. Той произлиза от характерния за североизточния щат Баия жанр самба ди рода, чиито корени са в традициите на Африка и най-вече на Ангола и Конго, пренесени в Бразилия чрез трафика на роби.[4] Въпреки че съществуват множество разновидности на самба под формата на популярни ритми и регионални танци, първоначално самбата като музикален жанр е музикална проява на градската култура на Рио де Жанейро, столицата и най-голям град на Бразилската империя от XIX век.
3=Румба,1918г., е най-бавният танц сред латиноамериканските танци с родина Куба, наричан „танцът на любовта“. По време на танца партньорите извършват характерни, сложни, но и много красиви фигури и стойки. В състезателните танци румба се смята за почивката между другите ритмични латиноамерикански танци.
   Танцува се винаги трети подред. На музиката се брои: два — три — четири — раз; „раз“ се пропуска като стъпка, той служи за „удължаване“ на самия танц, което води до усещане за продължителност, нежност и пълнота в движенията. Стъпките са бавни, но краката трябва да са „заключени“ т.е. опънати. В румбата са важни бедрата. Те се използват постоянно, за да бъде красив танцът. Танцът е бавен, но трябва да се правят резки стъпки.
4=Пасо Добле,1920 г, (исп. "Paso Doble" - "2 стъпки") е испански танц, имитиращ корида. Пасо добле е бил един от многото испански народни танци, свързани с различни аспекти на испанския живот. В частност пасо добле е с посветен на боевете с бикове. Танцьорите на пасо добле представят матадора и неговия плащ и характера на музиката съответства на процесията преди коридата. Ролята на плащта най-често играе жената. Размерът на такта е 2/4 или 6/8. Танцът за първи път е изпълнен във Франция през 1920 г, и през 40-те години на 20 век станал популярен във висшето парижко общество, поради което и много стъпки и фигури имат френски наименования.
5=
Джайв,1940г., е спортен танц, смятан за най-бърз и ритмичен, атрактивен и привличащ погледа, с афро-американско произхождение.
  Това е последният танц в програмата на латиноамериканските танци. Той е определящ при оценяването на двойката, понеже съдиите разбират дали танцьорите са изморени, а ако те са бодри и пълни с енергия, това означава, че са добре подготвени и най-често биват допускани до следващия финал.
=От категория „Танци“ са показани още 55 в тази категория:

=Алеманда
=Аше
=Бачата,1961г,е популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република. Основният инстурмент, на който се свири, е китара. Темата им обикновено е романтична, като най-често текста разказва история за несподелена любов и разбито сърце. Първият звукозапис от Хосе Мануел Калдерон на първия сингъл "Borracho de amor" и "Que sera de mi (Condena).
=Бели денс
Бегин

Бергамаска
Брейк данс
Бхарата натиам
=Гавот
Галярда
Гуарача
=Диаблада
=Жига
=Зук
Зумба
=Капоейра
Кизомба
Котильон
Куикстеп
Куранта
=
Ламбада
Ламбазук
Леткис
Лимбо

=Мамбо
Матамуэрте
Меренге

Милонга

Модерен танц
Мореска
=Оберек
=Павана
Пасо добле
Пачанга
=Ракс шарки
Реггетон
Руэда

=Самба (танц)
Салса
Сарабанда
Сегидиля
Сиртаки
Слоу фокстрот
Спортни танци
Степ (танц)
Стриптийз
Суинг (танц)
Съвременен танц
=Танго
Танго нуево
Тарантела
=Фарандола
Форо
=Хака (танц)
=Чарлстон
===========




Гласувай:
2



1. vaquero - stefbelchev,
07.08.2018 19:17
Интересен материал за танците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1946736
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6567
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930