Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2018 22:31 - EU.EXPERIMENT.B сила e новият Европейски регламент за защита на личните данни - златото на 21-ви век.Нови работни места за шуробаджанаци и как се раздува админи
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2018 13:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
EU.EXPERIMENT. B сила e новият Европейски регламент за защита на личните данни - златото на 21-ви век. Нови работни места за шуробаджанаци и...
Влезе ЕС-Закон за опазване на л.данни.
Един казус от злободневието ни:
Без съгласие на подателя, нарушител става СМС-получателят, ако без разрешение на отправителя го направи публично достояние.
Медия, разпространила подобни данни, без писмено разрешение и на двете страни попада под ударите на същия закон.
Глоба до 20 млн.

От днес влeзe в сила новият Европейски регламент за защита на личните данни. Той дава повече права на гражданите да знаят какво се събира и съхранява за тях като информация.

  Към момента у нас има над 460 хиляди официално регистрирани администратори на лични данни - банките; застрахователите; мобилните оператори...
  В интернет вече се появиха и колажи, които осмиват новия регламент, като паметните плочи с имената на покойниците, които също са лични данни.
Еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, Вера Йоурова коментира
: "личните данни са златото на 21-ви век. Ние оставяме данните си на практика с всяка направена стъпка, особено в цифровия свят.
„Няма да има как да се събират личните данни без наше съгласие. Чувствителните лични данни въобще няма да се обработват, защото регламентът забранява да се обработват лични данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения, членство в синдикални организации. Забранява се обработването на генетични данни, биометрични данни, данни за здравословното състояние или за сексуалния живот или ориентация на физическото лице, освен ако не са налице определени условия, точно описани в регламента“.
           Лични данни са
имената, адресите, местоположение,
ЕГН;
доходи,
здравна информация,
онлайн комуникация
дори електронната поща.
  При нарушение на регламента компаниите, които обработват данни на европейски граждани могат да бъдат глобени с 4% от годишния оборот или до 20 млн евро.
  От Комисията за защита на личните данни ще проверяват най-напред големите администратори на данни - банките, застрахователите и мобилните оператори.
 
На 25 май 2018 г., две години след приемането на регламента и влизането му в сила, новите правила за защита на данните, валидни за целия ЕС, стават приложими.
   От днес Комисията ще следи как държавите членки прилагат новите правила и ще предприема подходящи действия, когато е необходимо.

  Всички компании, трябва да осигурят служител, който да отговаря за сигурността на личните данни. Това вся смут сред редица компании и неправителствени организации. Едни масово започнаха да се снабдяват с метални шкафове с катинари, а други да търсят съветите на юристи. 
  Личните лекари например са се видели в чудо, тъй като пазят досиетата на всичките си пациенти, пише Trafficnews.bg
   "Как си представяте цялата бумащина да я държа заключена в метални шкафове в други помещения и при необходимост да погледна конкретно досие, да губя излишно време в ровене на шкафове", коментира джипи от Пловдив. 
  Статистиката показва, че у нас около 30 на сто от фирмите изобщо нямат подобна позиция на човек, който да отговаря само за съхраняването на личните данни, 50 на сто са прехвърлили отговорността на друг, а 40% от компаниите очакват новият регламент да доведе след себе си сериозни трудности.
  Глобата е до 4% от годишния оборот на фирма. На практика новият регламент ще засегне около 80 % от фирмите у нас. В това число влизат и редица болници и общински администрации.
   Дали се спазва законът ще следи  Комисията за защита на личните данни.

 EU.EXPERIMENT.
   Още в първия ден от действието на Новия регламент за защита на личните данни, у нас възникнаха проблеми. За затруднения сигнализираха лекари и пациенти. В някои здравни заведения прегледите се бавят, заради попълването от пациентите на декларации, че са съгласни болницата да ползва личните им данни.    В Националната кардиологична болница са поискали от пациент от провинцията първо да дойде лично да попълни декларация за съгласие да се ползват личните му данни, след което ще му насрочат час за друга дата, което означава да пътува до столицата отново, съобщава Дарик. 
  Новите по-строги правила за защита на личните данни свариха неподготвени и някои банки, където за да извършиш превод или плащане също трябва да попълниш лично декларация за ползването на личните ти данни. Според банкови служители такава декларация ще се попълва и при всяка следваща операция.
  Tърговци няма да могат да ни изпращат мейли с реклами за нови продукти, стоки и услуги. За да ни изпращат тази информация, ще е необходимо да получат нашето съгласие.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1952277
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6573
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930