Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2017 11:09 - Bitcoin-4.Иновативна платежна мрежа с нов вид Р2Р-пари, с отворен код.Моментални Р2Р-транзакции.Плащания навсякъде по света.Никакви/или ниски такси за обработka
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 425 Коментари: 0 Гласове:
0



image ---Bitcoin-4 ================================
Често задавани въпроси bitcoin.org/bg/faq

Намерете отговорите на често задаваните въпроси и вижте някои митове за Биткойн.

Съдържание Общи Какво е Биткойн?

Биткойн е консенсусна мрежа, която дава възможност за въвеждане на нова разплащателна система и напълно нов вид дигитални пари. Това е първата децентрализирана мрежа за разплащания, базирана на Р2Р технологията, която се поддържа от нейните потребители и няма централна власт или посредници. От гледна точка на потребителя, Биткойн е нещо като "пари за интернет". Биткойн може да се разглежда и като най-успешната тройна система за счетоводни записи, която е позната.

Кой е създал Биткойн?

Биткойн за първи път употребява концепцията, наречена "крипто-валута", която е описана през 1998 г. от Wei Dai. Това предполага идеята за една нова форма на пари, която използва криптографията, за да контролира създаването и транзакциите, вместо това да прави централната власт. Първата спецификация и концепцията на Биткойн е публикувана през 2009 г. в криптографски пощенски списък от Satoshi Nakamoto. Satoshi напуска проекта в края на 2010 г., без да разкрива много за себе си. Общността претърпява сериозно развитие след този момент, благодарение на многото разработчици, работещи за Биткойн.

Анонимността на Satoshi често повдига необосновани опасения, много от които свързани с неразбирането същността на отворения код, който Биткойн използва. Протоколът и софтуерът на Биткойн се публикуват открито и всеки разработчик по целия свят може да го разгледа или да направи своя собствена модифицирана версия. Точно като при текущите разработчици, влиянието на Satoshi е било ограничено до промените, които прави и които са приети от останалите потребители, без да контролира Биткойн. Така разкриването на самоличността на изобретателя на Биткойн днес, е като установяването на самоличността на лицето, което е изобретило хартията.

Кой контролира мрежата на Биткойн?

Никой не притежава Биткойн мрежата, също както никой не притежава технологията, създала електронните пощи. Биткойн се контролира от всичките си потребители по цял свят. Разработчиците подобряват софтуера на мрежата, но те не могат да наложат промяна на протокола, защото потребителите са свободни да избират софтуера и версията, които използват. За да могат да извършват транзакции помежду си, потребителите трябва да ползват софтуер, който се подчинява на едни и същи правила. Биткойн може да работи единствено с пълен консенсус между всички потребители. Ето защо всички потребители и разработчици имат силен стимул да защитават този консенсус.

Как работи Биткойн?

От гледна точка на потребителя, Биткойн не е нищо повече от мобилна апликация или компютърна програма, която ви осигурява Биткойн портфейл и ви позволява да получавате и изпращате биткойни. Ето така работи Биткойн за повечето потребители.

Зад кулисите мрежата Биткойн споделя публично книга, наречена "блок-верига". Тази книга съдържа всяка транзакция, която някога е обработвана, което позволява компютърът на потребителя да провери нейната валидност. Автентичността на всяка транзакция е защитена с цифров подпис, кореспондиращ с адресите на изпращане, което позволява на всички потребители да имат пълен контрол върху биткойните, които напускат сметката им. В допълнение, всеки, който може да обработва транзакции с използване на изчислителната мощ на специализиран хардуер печели биткойни за тази услуга. Това често се нарича добив. За да научите повече за Биткойн, може да прегледате определените за целта страници и оргиниалните документи.

Използва ли се наистина Биткойн от хората?

Да. Има нарастващ брой фирми и частни лица, които използват Биткойн. Това включва фирми от "физическия" бизнес като заведения, магазини, адвокатски кантори, както и популярни онлайн услуги като Namecheap, WordPress, Reddit и Flattr. Въпреки че Биткойн остава сравнително ново явление, той се разраства много бързо. В края на август 2013 г., стойността на всички биткойни в обръщение е по-малка с милиони долари от ежедневния оборот на тази валута.

image

Как мога да се сдобия с биткойни?

Докато по принцип е възможно да намерите потребители, които желаят да продадат биткойни в замяна на пари от кредитни карти или PayPal, повечето борси не позволяват финансиране чрез тези платежни методи. Това се дължи на факта, че е възможно някои да купи биткойни с PayPal и след това да откаже своята част от плащането. Това обикновено се нарича сторнирано плащане.

Трудно ли е да се осъществи плащане чрез Биткойн?

Биткойн плащанията са по-лесни за осъществяване, отколкото покупки с дебитни или кредитни карти и могат да бъдат получени без сметката на търговеца. Плащанията се извършват от приложението на портфейла ви на вашия компютър или смартфон, като въведете адреса на получателя, сумата на плащането и натиснете бутона за изпращане. За да е по-лесно да въведете адреса на получателя, много портфейли могат да го получат чрез сканиране на QR кода или докосване на два телефона, посредством NFC технология.

image image

Какви са предимствата на Биткойн?




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1951106
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6572
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930