Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2017 11:16 - Bitcoin-3.Иновативна платежна мрежа с нов вид Р2Р-пари, с отворен код.Моментални Р2Р-транзакции.Плащания навсякъде по света.Никакви/или ниски такси за обработka
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1485 Коментари: 0 Гласове:
0



image ---Bitcoin-3 I-Как работи Биткойн? Това е въпрос, който често води до объркване. bitcoin.org/bg/how-it-works Какво трябва да знаят новите потребители

Като нов потребител, може да започнете да използвате Биткойн без да сте специалист по техническите детайли. След като инсталирате Биткойн портфейла на компютъра или мобилния си телефон, той ще създаде първия ви Биткойн адрес. Може да създавате нов адрес всеки път, когато се нуждаете от такъв. Разкрийте адреса на приятелите си, ако искате да получите пари от тях или вие да им пратите. Всъщност, това е много подобно с това как работи имейла, като разликата е, че Биткойн адресите трябва да се използват само веднъж.


image

Баланси - блок-верига

Блок-веригата е публично споделена счетоводна книга, на която разчита цялата Биткойн мрежа. Всички потвърдени транзакции се включват в блок-веригата. Така Биткойн портфейлите могат да изчисляват изхарчените си баланси, а новите транзакции могат да бъдат проверявани дали изхарчените биткойни в действителност са собственост на потребителя, който ги използва. Интегритетът и хронологичният ред на блок-веригата се гарантират с помоща на криптографията.

Транзакции - частни ключове

Транзакция е трансфер на стойност между Биткойн портфейли, която се включва в блок-верига. Биткойн портфейлите пазят тайна част от данните, наречена частен ключ. Частният ключ се използва, за да се подпишат транзакциите, като осигурява математическо доказателство, че те се извършват от собственика на портфейла. Подписът също предотвратява възможността транзакцията да бъде променена от някого, след като е била наредена. Всички сделки се разпространяват между потребителите и обикновено биват одобрени от мрежата в следващите 10 минути чрез процес, наречен добив.

Обработка - добив

Добивът е разпределена консенсусна система, която се използва за потвърждаване на чакащи транзакции, като ги включва във верижен блок. Това налага хронологичен ред в блока, защитава неутралността на мрежата и позволява различни компютри да се "споразумеят" за състоянието на системата. За да има потвърждение, сделките трябва да бъдат опаковани в блок, който отговаря на много строги криптографски правила, които ще бъдат проверени от мрежа. Тези правила забраняват промяна в предишните блокове, тъй като това ще направи невалидни всички следващи блокове. Добивът също така създава еквивалент на конкурентна лотария, която предотвратява добавянето на нови блокове последователно във веригата от едно и също физическо лице и по този начин, физическо лице, което е включено във верижния блок, не може да контролира или заменя части от него, за да си върне изхарчените средства.

Искате повече подробности?

Това е едно много кратко и сбито обобщение на системата. Ако искате да научите повече подробности, може да прочетете оригиналния текст, който описва дизайна на системата, да прочетете документацията на разработчика и да разгледате страницата на Биткойн уики.

====
II-Някои неща, които трябва да знаете bitcoin.org/bg/you-need-to-know

Ако сте решили да разучавате Биткойн, има няколко неща, които трябва да знаете. Биткойн ви дава възможност да обменяте пари по различен начин, в сравнение с обичайните банки. По този повод трябва да отделите време, за да се информирате преди да използвате Биткойн за всяка сериозна транзакция. Усилията, които полагате, за да се грижите за Биткойн трябва да са същите, както за парите в портфейла ви, а в някои случаи и по-големи!

imageЗащитете портфейла си

Както и в реалния живот, вашият портфейл трябва да бъде на сигурно място. Биткойн дава възможност за прехвърляне на средства навсякъде и по много лесен начин, като същевременно ви позволява да контролирате парите си. Такива възможности обикновено идват и с големи опасения за сигурността. В същото време, Биткойн може да осигури много високи нива на сигурност, ако се използва правилно. Винаги помнете, че да се приемат добрите практики е ваша отговорност, която ще ви помогне да защитите парите си. Прочетете повече за сигурността на портфейла си.

imageЦената на Биткойн е нестабилна

Цената на биткойн може непредсказуемо да се увеличи или намалее за кратък период от време, поради скорошното си начало, новаторският си характер, а понякога и от неликвидни пазари. Следователно, държането на вашите спестявания в Биткойн, не се препоръчва в този момент. Биткойн трябва да се разглежда като актив с висок риск и никога не трябва да съхранявате пари, които не може да си позволите да загубите с Биткойн. Ако получавате плащания с Биткойн, много доставчици на услуги могат да ги обменят във вашата местна валута.

imageБиткойн плащнията са необратими

Всяка транзакция, издадена с Биткойн, не може да бъде отменена и средствата могат да бъдат възстановени, единствено със съгласието на получателя. Това означава, че вие ​​трябва да се стараете да правите бизнес с хора и организации, които познавате, имате им доверие или те имат установена добра репутация. От своя страна, фирмите трябва да контролират исканията за плащания на своите клиенти. Биткойн може да открие правописни грешки и обикновено няма да ви позволи да изпратите пари на невалиден адрес по погрешка. Допълнителни услуги могат да бъдат въведени в бъдеще, за да се осигури по-голям избор и защита на потребителя.

imageБиткойн не е анонимен

Изисква се известно усилие, за да защитите личните си данни в Биткойн. Всички транзакции са публични и се запазват в мрежата на Биткойн. Това означава, че всеки може да види баланса и транзакциите, извършени от всеки Биткойн адрес. Идентичността на потребителя зад адреса остава неизвестна, докато не се разкрие информация по време на покупка или в други условия. Ето я една от причините защо Биткойн адресите се използват само веднъж. Винаги помнете, че е ваша отговорност да придобиете добри навици за опазване на личните си данни. Прочетете повече за защитата на личните данни.

imageМоменталните транзакции са по-малко сигурни

Транзакцията в Биткойн се изпраща в рамките на няколко секунди, но започва да се потвърждава в рамките на следващите 10 минути. През това време тя може да се счита за автентична, но все още обратима. Непочтени потребители могат да се опитат да извършат измама. Ако не може да изчакате за потвърждение, заплащането на малка такса за транзакцията или използването на система за откриване на опасни операции могат да увеличат сигурността. За по-големи суми като $1000 е логично да се чака около шест или дори повече потвърждения. Всяко потвърждение експоненциално намалява риска от обратна транзакция.

imageБиткойн все още е в експериментален период

Биткойн е нова експериментална валута, която активно се развива. Въпреки, че тя непрекъснато се подобрява и популяризира трябва да имате предвид, че Биткойн е ново изобретение, което проучва идеи, които никога не са били използвани в миналото и никой не може да прогнозира бъдещето му.

imageПравителствени данъци и регулации

Биткойн не е официална валута. Повечето юрисдикции все още изискват от вас да платите данъци върху доходите, продажбите, заплатите и капиталовите печалби на всичко, което има стойност, включително биткойни. Ваша е отговорността да се гарантира, че се придържате към данъчните и други законови или подзаконови разпоредби издадени от вашето правителство и/или местните общини.

===
III-Биткойн ресурси bitcoin.org/bg/resources
Намерете полезни сайтове и ресурси за Биткойн.
imageУчебни ресурси

Биткойн wiki

Khan Academy

Let"s Talk Bitcoin

Bitcoin Knowledge Podcast

WeUseCoins.com

BitcoinMining.com

IamSatoshi

imageДиректории

Портфейли - bitcoin.org

Търговци - coinmap.org

Търговци - spendabit.co

Търговци - airbitz.co

Търговци - 99Bitcoins.com

Търговци - usebitcoins.info

Борси - buybitcoinworldwide.com

Търговски инструменти - en.bitcoin.it

imageНовини

Hash.bg

CoinTelegraph

 

CoinDesk

Bitcoin Magazine

CoinJournal

BitcoinTalk press links

imageГрафики и статистики

Blockchain.info

Biteasy

Trade Block

Bitcoincharts.com

GoBitcoin.io

BitcoinAverage

imageДокументация

BitcoinFilm.org

Ulterior States

The Bitcoin Phenomenon

imageVouchers

Fold

Gyft

Opendime

==
IV-Биткойн общности bitcoin.org/bg/community Намерете интересни хора, групи и общности в Биткойн
== V-Някои думи, свързани с Биткойн, които ще чуете bitcoin.org/bg/vocabulary

Биткойн предвижда нов подход за плащания и, като такъв, използва някои нови думи, които могат да станат част от вашия речник. Не се притеснявайте, дори телевизията е създала много нови думи!

Адрес

Биткойн адресът е подобен на физическия адрес или имейла. Това е единствена информация, която трябва да осигурите в Биткойн, за да може някой да ви плати в мрежата. Важна разлика, обаче е фактът, че всеки Биткойн адрес трябва да се използва само за една единствена транзакция.

Бит

Милибиткойнът е обща единица, използвана за обозначаване на под-единица на биткойн - 1 000 000 бита се равнява на 1 биткойн (BTC или B⃦). Тази единица е обикновено по-удобна за ценообразуване на стоки и услуги.

Биткойн

Биткойн, написано с главна буква, се използва, когато се говори за концепцията Биткойн или за цялата мрежа, като например "Аз четох за Биткойн протокола днес."
биткойн с малка буква се използва, за да опише биткойните като разчетна единица, като например "Изпратих 10 биткойна днес." Често използвано в практиката съкращение за биткойн е BTC или XBT.

Двоен харч (Double spend)

Ако злонамерен потребител се опита да плати на различни получатели с едни и същи биткойни по едно и също време, то това е дублиране на разходите. Биткойн добивът и блок-веригата работят заедно и създават консенсус в мрежата коя от двете сделки да се потвърди и да се счита за валидна.

Добив

Добивът на Биткойн е процес, в който компютърен хардуер извършва математически изчисления в Биткойн мрежата за потвърждаване на транзакции с цел повишаване на сигурността. За своите услуги "копачите" в Биткойн могат да събират такси за транзакциите, които потвърждават, като те се получават от новосъздадените биткойни. Добивът е специализиран и конкурентен пазар, където възнагражденията се разделят, според това колко изчисления са направени. Не всички потребителите на Биткойн извършват този процес, защото това не е лесен начин да се печелят пари.

Криптография

Криптографията е клон на математиката, който ни позволява да създадем математически доказателства, осигуряващи високо ниво на сигурност. В онлайн търговията и банковото дело вече се използва криптографията. В случая с Биткойн, криптографията се използва, за да направи невъзможно, потребителите да изразходват средства от чужд портфейл или да развалят блок-веригата. Тя може да се използва и за криптиране на портфейли, така че те да не могат да се използват без парола.

Подпис

Криптографски подпис е математически механизъм, който позволява на някой да докаже собствеността си. В случая с Биткойн, портфейлът и неговият частен ключ са свързани по начин, наподобяващ математическа магия. Когато вашият Биткойн софтуер подписва транзакция с подходящ частен ключ, цялата мрежа може да види, че подписът съвпада с биткойните, които се изразходват. Въпреки това, няма начин някой да разбере частния ви ключ и да открадне вашите трудно спечелените биткойни.

Портфейл

Биткойн портфейлът е нещо като еквивалент на физически портфейл в Биткойн мрежата. Портфейлът всъщност съдържа вашия частен (и) ключ (ове), което ви позволява да харчите биткойни в определена блок-верига. Всеки Биткойн портфейл може да ви покаже общото салдо на всички биткойни, които той контролира и ви позволява да заплатите определена сума на определен човек, точно както с истински портфейл. Нещата са различни при кредитните карти, където вие сте задължен от търговеца.

Потвърждение

Потвърждението означава, че транзакцията е била обработена от мрежата и е много малко вероятно да бъде отменена. Транзакциите получават потвърждение, когато бъдат включени в поредния и всеки следващ блок. Дори едно единствено потвърждение може да се счита за достатъчно за транзакция с ниска стойност, въпреки че за по-големи суми като $1,000 обикновено се чакат шест или повече потвърждения. Всяко потвърждение експоненциално намалява риска от отмяна на транзакция.

Хеш-рейт (Hash Rate)

Хеш-рейтът е мерна единица за процесорна мощ в Биткойн мрежата. Мрежата трябва да прави интензивни математически операции за целите на сигурността и когато тя достигне размер на хеш-рейт от 10 Th/с, това означава, че може да се правят 10 милиарда изчисления в секунда.

Частен ключ (Private Key)

Частният ключ е тайна част от данните, която доказва правото определен портфейл да изразходва средства чрез криптографски подпис. Вашият частен (и) ключ (ове) се съхранява на компютъра ви, ако използвате софтуерен портфейл и на някои отдалечени сървъри, ако използвате уеб портфейл. Частните ключове никога не трябва да бъдат обявявани, тъй като те позволяват изразходване на биткойни за съответния портфейл.

Block

Блокът е запис в блок-веригата, който съдържа и потвърждава много, чакащи транзакции. Приблизително на всеки 10 минути, нов блок, съдържащ транзакции, се прилага към блок-веригата чрез добив.

Block Chain

Блок-веригата представлява публичен регистър на всички Биткойн транзакции в хронологичен ред. Тя се споделя между всички Биткойн потребители. Използва се, за да потвърди биткойн транзакциите и да предотврати дублиране на разходите (използването на биткойни, които са били изхарчени вече в предишна транзакция).

BTC

BTC е обща единица, използвана за обозначаване на един биткойн (B⃦).

P2P

Понятието P2P се отнася за системи, които работят като организиран колектив, позволявайки на всеки да комуникира директно с останалите участници. В случая с Биткойн, мрежата е изградена по такъв начин, че всеки потребител изпраща транзакции на други потребители, като най-важното в случая е, че не е необходима банкова институция като трета страна.

 ===

VI-Конференции и събития bitcoin.org/bg/events  image

Намерете събития, конференции и срещи с хора в цял свят.
==

VII-Свалете Bitcoin Core Последна версия: 0.14.0 bitcoin.org/bg/download
Трябва да бъдете търпеливи

Първоначалната синхронизация на Bitcoin Core може да отнеме много време. Проверете дали имате достатъчно дисково пространство и достатъчно бърза интернет връзка за целия block chain (над 65GB). Ако знаете как да изтеглите торент файл, може да ускорите процеса като съхраните bootstrap.dat (по-старо копие на block chain) в data директорията на Bitcoin Core преди стартирането на софтуера. Read the full node guide for details.

Bitcoin Core е свободен софтуерен проект, създаден от група хора, който е разпространен под лиценза на Масачузетския технологичен институт.
==
VIII-Иновация в разплащателните системи bitcoin.org/bg/innovation
Функцията на Биткойн-протокола не е само да изпраща пари от точка А до точка Б.
  Той има много други функции и отваря много възможности, които общността все още проучва. Някои от тях вече са превърнати в реални продукти и услуги. Най-вероятно някои от най-интересните начини за употреба на Биткойн тепърва ще бъдат разкривани.

imageКонтрол срещу измами

С Биткойн е възможно постигането на безпрецедентно ниво на сигурност. Мрежата предоставя на потребителите защита срещу най-често срещаните измами като отмяна на плащане или нежелани такси. Освен това, биткойните не могат да бъдат фалшифицирани. Потребителите могат да архивират или криптират портфейлите си, а хардуерните портфейли могат да затруднят значително кражбите или загубите на пари в бъдещето. Биткойн е създаден с идеята да позволи на потребителите си да имат пълен контрол върху своите пари.

imageГлобална достъпност

Всички плащания по света могат да бъдат съвместими. Биткойн позволява на банки, компании и частни лица да изпращат и получават пари с висока ниво на сигурност навсякъде, по всяко време и независимо дали притежават или не банкова сметка. Биткойн е достъпен в голям брой държави, чиито разплащателни системи все още не могат да го ползват заради своите собствени ограничения. Биткойн засилва глобалния достъп до търговията и може да стимулира международните сделки.

imageЕфективност на разходите

Благодарение на употребата на криптографията, е възможно да се извършват сигурни плащания без бавни и скъпоструващи посредници. Биткойн транзакцията може да се извърши на много по-ниска цена и за значително по-кратко време, отколкото нейните алтернативи. Това означава, че Биткойн има потенциала да се превърне в обичаен метод за прехвърляне на валута в бъдещето. Биткойн също може да спомогне за намаляване на бедността, като намали високите такси за превод на работните заплати.

imageВъзнаграждения и дарения

Биткойн е особено ефективно решение за плащания и дарения в няколко случая. Извършването на плащане изисква само едно кликване, а получаването на дарения може да бъде сведено до показването на QR код. Даренията могат да бъдат видими за обществото, като осигуряват по-голяма прозрачност на организации с нестопанска цел. В случаи на извънредни ситуации, като природни бедствия, Биткойн даренията могат да допринесат за по-бързата реакция на международно ниво.

imageГрупово финансиране

Въпреки че все още не е толкова добре развит, този аспект на Биткойн може да бъде използван за групово финансиране на кампании. При тях потребителите правят заявка да изпратят пари за даден проект, като средствата, които са заявили биват усвоени, единствено, ако са събрани в достатъчно количество, за да покрият целта. Такива договори се обработват от Биткойн протокола, който не позволява да се изпълнят транзакциите, докато не са покрити всички условия. Научете повече за груповото финансиране.

imageМикро разплащания

Биткойн може да обработва плащания в размер на един долар, а скоро дори и много по-малки суми. Тези плащания са рутинни, дори и днес. Представете си, че слушате интернет радио, за което се заплаща всяка секунда, разглеждате уеб страници, в които се извършва плащане на много малка сума за всяка реклама, която не се показва или закупувате трафик от WiFi хотспот на килобайт. Биткойн е достатъчно ефективен, за да направи всички тези идеи възможни. Научете повече за технологията на микро разплащанията в Биткойн .

imageРазрешаване на конфликти

Биткойн може да се използва за разработване на иновативни услуги и за решаване на спорове с помощта на множествено подписване. Тези услуги могат да направят възможно за трета страна да одобри или да отхвърли транзакция, в случай на несъгласие между другите страни, без да има контрол върху техните пари. Тъй като тези услуги ще бъдат съвместими с всеки потребител и търговец, използващ Биткойн, това вероятно ще доведе до свободна конкуренция и по-високи стандарти за качество.

imageАкаунти с множествен подпис

Множествените подписи позволяват дадена транзакция да бъде приета от мрежата, само ако определен брой от определена група хора се съгласят да подпишат сделката. Това може да се използва от борда на директорите, за да се предотврати всеки член да употребява част от тяхното състояние без съгласието на другите членове. Банките също могат да го използват за предотвратяване на кражба чрез блокиране на плащания над определен праг, ако потребителят не представи допълнителни пълномощия.

imageОтговорност и цялост

Биткойн предлага решения на много от проблемите, свързани с доверието, които засягат банките. Избирателната счетоводна прозрачност, дигиталните договори и необратимите транзакции на Биткойн могат да се използват, като основание за възстановяване на доверието. Така банките няма да могат да мамят системата, за да реализират печалба за сметка на други банки или на обществеността. Ако някои от основните големи банки подкрепят Биткойн в бъдеще, това може да помогне доверието във финансовите институции да бъде възстановено.

imageУстойчивост и децентрализация

Чрез високото ниво на децентрализация Биткойн създаде различна разплащателна мрежа с повишено ниво на издръжливост и изобилие. Биткойн може да се справи с транзакции за милиони долари, без да се налага военна защита. Биткойн няма слабо място, като например централна сграда за база данни, така че атакуването на мрежата е по-трудна задача. Биткойн може да бъде интересна крачка напред в засилването на сигурността на местни и глобални финансови системи.

imageГъвкава прозрачност

Всички транзакции в Биткойн са публични и прозрачни, а самоличността на хората, извършили плащанията, е поверителна по подразбиране. Това позволява на частни лица и организации да работят с гъвкави правила за прозрачност. Например, една компания може да избере да разкрие някои сделки и информация за финансовия баланс само на определени служители, точно както организация с нестопанска цел е свободна да разкрие на обществеността какви дарения получава ежедневно и ежемесечно.

imageАвтоматизирани решения

Автоматизираните услуги обикновено трябва да се справят с разходите и ограниченията, които плащането с кредитна карта или в кеш налагат. Това включва всички видове вендинг машини, от гишетата за автобусни билети до кафе-машините. Биткойн е подходящ да се използва в ново поколение автоматизирани услуги, като това ще намали оперативните разходи. Представете си таксита без шофьори или магазин, в който плащате покупките си на количката за пазаруване, без да чакате на опашка. Възможно е много подобни идеи да бъдат реализирани.
===

IX-Допринесете към Биткойн bitcoin.org/bg/support-bitcoin

Биткойн е протокол, който е създаден от една малка общност и оттогава се разраства с бързи темпове. Има много неща, които можете да направите, за да помогнете Биткойн да се разпространява и подобрява с течение на времето.

imageИзползване на Биткойн

Очевидно, най-лесното нещо, което можете да направите, за да подкрепите развитието на Биткойн, е да го използвате. Има много аспекти, в които той може да улесни живота ви. Освен това, можете да приемате плащания в мрежата на Биткойн.

imageСтанете част от Биткойн мрежата

Ако имате добра интернет връзка, можете да укрепите Биткойн мрежата, оставяйки пълният софтуер от възли да работи на вашия компютър или сървър с отворен порт 8333. Пълните възли осигуряват и предават всички транзакции.

imageДобив

Можете да започнете mining bitcoins да помогне обработка на транзакции. За да се защитят мрежата ви, трябва да се присъединят към smaller добив басейни и предпочитат децентрализирано басейни като P2Pool или pools с getblocktemplate (GBT) подкрепа.

imageПревеждайте

Може да подпомогнете развитието на Биткойн, като превеждате или подобрявате преводите на важните части от екосистемата на Биткойн. Просто изберете проекта, който бихте искали да подпомогнете.

Bitcoin Core - Bitcoin.org - Bitcoin Wiki - Bitcoin Wallet (Android) - MultiBit HD - Electrum

imageВключете се в разработката

Биткойн е свободен софтуер. Ако вие сте разработчик, ще бъде чудесно да използвате отличните си уменията, с които да подобрите Биткойн, като дори може да създадете нови услуги или софтуер, които да използват Биткойн.

imageНаправете дарение

Най-лесният начин да помогнете е като дарите малко биткойни на Фондация Биткойн. Също така може директно да финансирате проекти, свързани с Биткойн, които смятате, че ще са от полза в бъдещето.

imageНеправителствени организации

Bitcoin фондация и много други организации с нестопанска цел са посветени на защитата и насърчаването Bitcoin. Можете да се помогне на тези групи от присъединяване към тях и участие в проектите им, дискусии и Събития.

imageРазпространявайте и споделяйте

Говорете за Биткойн, за да предизвикате интерес в хората. Напишете нещо в блога си, кажете в любимия си магазин, че искате да платите с Биткойн или бъдете креативни и си направете Биткойн тениска.

imageДокументи

Bitcoin.org и Биткойн уикипредоставят полезна документация, а ние постоянно подобряваме информацията, която съдържат. Можете да помогнете да подобрим тези ресурси и да ги поддържаме актуални.

imageСрещнете се с общностите

Може да се присъедините към Биткойн общностите и да говорите с други ентусиасти. Така ще научавате нови неща за Биткойн всеки ден, ще помагате на нови потребители и ще се включвате в интересни проекти.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1939029
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031