Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2017 05:13 - 3.8.Кралство Испания=Reino de Espana,Испания=Espana /5.UE,нас.46млн.
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.03.2017 09:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кралство Испания=Reino de Espaсa, или Испания=Espaсa е държава, разположена в Югозападна Европа. Намира се на Иберийския полуостров (Пиренейския полуостров), където са и Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток, по хребета на планините Пиренеи, е границата с Франция и малкото княжество Андора. Само на 14 километра южно от Испания е брегът на Мароко. Към Испания се числят Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и много необитавани острови от средиземноморската страна на Гибралтарския проток, например Чафаринските острови, „скалите“ („peсones“) на Велес и Алхусемас, както и малкият остров Алборан.
Испанският език - espaсol, наричан и кастилски език - castellano, е иберо-романски език и е най-разпространеният романски език – говорен от ок. 548 млн души, 2014 г. - Испания, Мексико и 43 други страни.
  Официален в Аржентина, Боливия, Венецуела, Гватемала, Доминиканска република, Европейския съюз, Еквадор, Екваториална Гвинея, Ел Салвадор, Испания, Колумбия, Куба, Коста Рика, Мексико, Никарагуа, Ню МексикоСАЩ, Панама, Парагвай, Перу, Пуерто Рико, Уругвай, Хондурас и Чили.  
  Той е вторият по разпространение (след
китайски) роден език, за ок. 470 млн души ти третият най-говорим език в света (след английски и китайски). По-голямата част от испаноговорещите групи живеят в Латинска Америка.
  Произхожда от
Испания, откъдето по-късно е бил пренасян от испанските изследователи и колонизатори в западното полукълбо и други части на света през последните пет столетия, испанският е един от петте най-говорими езика в света и един от шестте официални езика на Обединените нации.
  Той е един от най-важните световни езици (заедно с
английския и френския), който се говори на всички континенти: най-вече в Северна и Южна Америка, Европа и някои части на Африка и Азия.
  Голямото му заначение се дължи и на международното разпространение и признатост на испаноезичната литература, филмова индустрия, телевизионна индустрия (най-вече теленовели) и музикална индустрия в глобализирания пазар.
  Испанците наричат езика си espaсol (испански), когато го съпоставят
с други езици - с френски или английски, но го наричат castellano (кастилски), когато го сравняват с други местни езици в Испания - галисийски, баски и каталонски.
  По същия начин конституцията на Испания от 1978 г. използва термина castellano, за да определи официалния език на цялата държава, противопоставяйки го на las demбs lenguas espaсolas (букв. останалите испански езици).  bg.wikipedia.org/wiki/


Испано-езични сайтове. Fin Esperado=Neochakvan Krai



==
==
==
==
==
==
==
3.8.Мелодии и песни в Испано-езични сайтове-
== Fin esperado-Se hace tarde-Ficcion-Te quedas conmigo-Aca aca- forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t52079.html



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1951946
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6572
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930