Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2016 19:57 - 2.ДРУГИ 7 МИНУТИ - СЛЕД СЕКС ИЛИ СРЕЩУ СЕКС...Една шопска постелка на земя и...Разтягане на мускулатурата - допълнителна гъвкавост.
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1568 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 30.01.2016 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разтягането дава по-голям обсег на движение на мускулатурата и осигурява допълнителна гъвкавост. При редовни упражнения за разтягане, гъвкавостта се подобрява постоянно. Така тялото става по-силно и по-издръжливо по време на активност.
image
-
image

Когато се разтягате, го правете само до момента, в който усещате напрежение в мускулите – а не докато изпитате непоносима болка. Ако се разтегнете твърде много, тялото ви изпраща нервен импулс към разтегнатия мускул (нарича се разтегателен рефлекс), като го кара да се свие. Този рефлекс всъщност стяга мускула, създавайки обратен на желания от вас ефект. Разтягайте се бавно и не прекалявайте.
image
Трябва да разтягате цялото тяло, започвайки от долната му част към ръцете и торса. Разтягайте всички основни мускулни групи, без значение кои мускули сте тренирали или планирате да тренирате този ден. Обърнете особено внимание на областите, които хронично са по-стегнати като двуглавия бедрен мускул, таза и кръста. Въпреки че обикновено едно разтягащо движение е достатъчно, определени обстоятелства, например контузия или други фактори, може да изискват допълнително внимание. Когато се съмнявате, разтягайте малко по-дълго, докато се убедите, че е достатъчно.

Кога да се разтягате?

  • Не е толкова важно кога, а самият факт, че се разтягате изобщо. Разтягането преди тренировка не предотвратява контузии. Може да го прaвите колкото искате преди упражненията, но то няма да намали риска от разтягане на мускул или увреждане на съединителната тъкан.
  • imageИма връзка между лошата подвижност на ставите и увеличената честота на контузии, която се коригира с тренировка за гъвкавост. Но трябва да разберете, че разтягането не трябва задължително да е част от загряването, за да бъде благотворно. Може да го правите по всяко време, преди, по време или след тренировка.
  • Ако изберете да се разтягате преди тренировка, го правете, за да увеличите гъвкавостта си, а не за да се предпазите от контузии.
  • Разтягането преди упражнения води до намаляване на максималната сила по време на тренировъчната програма, но това няма голямо значение, освен ако не се занимавате с вдигане на тежести.
  • Може да се разтягате дори в почивните дни, защото това няма да има отрицателен ефект върху възстановяването. Важното е да поддържате добра подвижност на ставите, така че да могат да изпълняват пълен обсег на движение без напрягане.
  • Излишната мобилност води до намалена стабилност. Става, която е твърде гъвкава, по принцип е нестабилна. Така че целта на всяка програма за гъвкавост трябва да е постигане на оптимален баланс между мобилност и стабилност във функционалния обсег на движение.



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1946647
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6567
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930