Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2016 01:50 - 1.КОСМОС И ЛУНА - УТРЕ, ЗЕМЯ - ДНЕС, БОГ И ДАРВИН - ВЧЕРА...Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път...Тайната на черните дупки
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1157 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2016 02:07


Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път image © Ute Kraus, CC by 2.5 imageЯпонски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на единствената свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката – Стрелец A*. За изследването на астрофизиците съобщава Science News.

Черната дупка се намира на 200 светлинни години от центъра на Млечния път. Обектът с облак заема област от пространството с диаметър около 0,3 светлинни години и е сто хиляди пъти по-тежък от Слънцето.

За сравнение масата на Стрелец A* надвишава слънчевата четири милиона пъти. Учените обаче още не гарантират, че са открили именно черна дупка.

Изводите са направени по резултати от наблюдения на газовия облак CO-0.40-0.22 с помощта на телескопа в радиообсерваторията на Нобеяма. В този облак частиците се движат в широк интервал скорости. Наблюденията в инфрачервения и оптичния диапазон не са установили големи обекти в CO-0.40-0.22.

Това позволило на астрофизиците да направят предположението, че черна дупка ускорява частиците до високи скорости. Учените смятат, че тя може да се отнася към класа междинни обекти, тъй като е по-тежка от обичайна черна дупка, но е по-лека от свръхмасивните.

------------------------------------
Стивън Хокинг разкри тайната на черните дупки image © M. Weiss/CfA imageФизиците теоретици Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Андрю Строминджър предложиха ново решение на парадокса на загубата на информация в черните дупки.

През 2005 година Хокинг също е предлагал обяснение на физическото противоречие. Резултатите от своите изследвания учените са публикували на сайта arXiv.org, а накратко за тях разказва Сттроминджър пред Scientific American.

Проблемът с информационния парадокс на черните дупки се свежда до следното. Според най-простата версия на теорема за „липсата на коса“, незаредените и невъртящи се черни дупки, описани в пространство-времето на Шварцшилд, се характеризират само с един параметър – маса. Думата „коса“ се използва в качеството на метафора за обозначаване на другите параметри и е предложена от физика Джон Уилър.

Парадоксът предполага, че няма никакъв начин да се отличат една от друга черните дупки, имащи равни маси. Материята, попадаща в черната дупка, впоследствие се изпарява благодарение на лъчението на Хокинг и не е ясно какво се случва с пренасяната от нея по-рано информация.

В новата работа учените са използвали представата за меките фотони и гравитони, а също супертранслация. Първите позволяват, имайки нулева енергия, да се изменя състоянието на черната дупка. Говорейки за супертранслации, учените имат предвид преобразуването на идентичните светлинни лъчи, съществуващи на хоризонта на събитията на черната дупка.

„Даваме точна формула, явяваща се един от главните резултати на нашата работа, описваща разликите в квантовото състояние на черната дупка, в която е бил или не е бил добавен мек фотон“, разказва Строминджър.

Хокинг, който на 8 януари отбеляза своята 74-та годишнина, ще представи своето виждане на лекции на 26 януари и 2 февруари по BBC Radio 4, допълва Lenta.ru
Антония Михайлова
12 януари 2016 г
----------





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1951369
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6572
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930