Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 17:23 - Кодеци: често задавани въпроси
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1608 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.04.2013 17:27


 Какво представлява кодекът?    Кодекът е софтуер, който се използва за компресиране или декомпресиране на цифров мултимедиен файл, като песен или видео. Windows Media Player и други програми използват кодеци за възпроизвеждане и създаване на цифрови мултимедийни файлове.    Кодекът може да се състои от два компонента: кодиращ и декодиращ компонент. Кодиращият компонент изпълнява самото компресиране, а декодиращият - декомпресирането. Някои кодеци включват и двата компонента, а други само единия.

Например, при извличане на песен от аудиокомпактдиск на компютъра, Player по подразбиране използва кодек на Windows Media Audio за компресиране на песента в компактен WMA файл. При възпроизвеждане на WMA файла (или който и да е WMA файл като поток от уеб сайт), Player използва кодека на Windows Media Audio за декомпресиране на файла, така че музиката да може да се възпроизведе от високоговорителите.

Кои кодеци са включени в Player?

Днес се използват стотици аудио и видео кодеци. Някои са създадени от Microsoft, но повечето са създадени от други фирми, организации или потребители. По подразбиране операционната система Windows и Player включват повечето популярни кодеци, като Windows Media Audio, Windows Media Video и MP3.

Възможно е обаче да ви се наложи да пуснете съдържание, компресирано с кодек, който не е включен в Windows или в Player по подразбиране. В много случаи можете да изтеглите необходимия кодек от интернет безплатно или срещу такса. В някои случаи Player може автоматично да използва инсталираните кодеци от други програми за възпроизвеждане или създаване на цифрова мултимедия.

 Защо се показва съобщение, че липсва кодек на компютъра?

Ако се появи съобщение, че липсва кодек на компютъра, вероятно се опитвате да възпроизведете, запишете или синхронизирате файл, който е компресиран с кодек, който не е включен по подразбиране в Windows или Media Player.

 Как мога да намеря даден кодек?

Ако знаете името на кодека или неговия ИД (познат като FourCC идентификатор за видеокодеци или WaveFormat идентификатор за аудиокодеци), опитайте да го намерите в интернет. Обикновено можете да посетите уеб сайта на производителя на кодека и да изтеглите последната му версия от там.

Предупреждение!
  • Бъдете внимателни при инсталирането на изтеглени от интернет кодеци, особено ако това са безплатни пакети, включващи кодеци от най-различни фирми и организации. В някои от тези пакети с кодеци съществуват несъвместимости, които могат да доведат до сериозни проблеми с възпроизвеждането в Media Player и други плейъри, до системни повреди, както и да затруднят поддръжката на Microsoft при диагностициране и отстраняване на проблемите с възпроизвеждането. По тези причини не препоръчваме да инсталирате подобни пакети с кодеци и препоръчваме да ги премахнете, ако сте инсталирали такива и имате проблеми с Media Player. Инсталирайте само кодеци, филтри и добавки от надеждни, упълномощени източници (като например от уеб сайта на официалния доставчик). Дори тогава бъдете внимателни: някои доставчици на кодеци предлагат минимална поддръжка на клиенти. Преди да инсталирате каквито и да е компоненти за цифрова мултимедия, задавайте точка на възстановяване на системата. Точката на възстановяване ще позволи да се върнете на оригиналната системна конфигурация, ако се наложи.

 Какво представлява DVD декодерът?

DVD декодерът е друго име за MPEG-2 декодер. Съдържанието на DVD видеодисковете се кодира в MPEG-2 формат, подобно на съдържанието на DVR-MS файлове (записани телевизионни предавания на Microsoft), и някои AVI файлове. За да възпроизведете тези елементи в Media Player, ви трябва съвместим DVD декодер, инсталиран на компютъра.

Ако компютърът има DVD устройство, най-вероятно на него има инсталиран DVD декодер. Ако срещнете грешка, която показва, че липсва съвместим DVD декодер, щракнете върху бутона Помощ за уеб в диалоговия прозорец на грешката, за да разберете как да си намерите такъв.

 Защо даден файл, който работи вкъщи, не работи на служебното ми място?

Това е възможно, ако на служебния компютър няма същите кодеци като на компютъра вкъщи.

Например, ако се опитвате да възпроизведете DVD видеодиск или DVR-MS файл на служебния компютър, на който няма инсталиран DVD декодер, няма да можете да го възпроизведете на служебния компютър.

Обърнете внимание, че системният администратор в службата може да използва групови правила, за да не позволява инсталирането на нови кодеци.

 Инсталирах липсващ кодек, но не мога да възпроизведа файла въпреки това. Защо?

Кодеците могат да се създават за 32-битови и 64-битови операционни системи. Ако версията на Windows е 64-битова, трябва да инсталирате 64-битови кодеци. Ако инсталирате 32-битов кодек на 64-битова операционна система например, Media Player може да не успее да възпроизведе файловете, които изискват този кодек.

Обърнете внимание, че много по-стари кодеци са налични само в 32-битови версии. Ако доставчикът на кодека не указва дали кодекът е 32-битов или 64-битов, по-вероятно той да е 32-битов. За повече информация се свържете с доставчика на кодека.

 Как да разбера какви кодеци има инсталирани на компютъра?

Ако трябва да видите списък с инсталираните на компютъра компоненти и кодеци на Windows Media Player, направете следното:

  1. В менюто Помощ щракнете върху За Windows Media Player.

    Ако менюто Помощ е скрито, щракнете върху Организиране, посочете Оформление, след което изберете Покажи лентата с менюта.

  2. В диалоговия прозорец За Windows Media Player щракнете върху Информация за техническа поддръжка.

    Уеб браузърът ще отвори страница с информация за сродните двоични файлове, кодеци, филтри, добавки и услуги, които са инсталирани на компютъра. Тази подробна информация може да бъде от полза на отдела за техническа поддръжка при отстраняването на неизправности в компютъра.

 Как да разбера какъв кодек е използван за компресирането на даден файл и какъв формат е файлът?

Няма начин да установите използвания за компресиране кодек с абсолютна сигурност, но ето някои от най-добрите опции да го направите:

  • За да определите кой кодек е използван за определен файл, изпълнете файла в Media Player, ако това е възможно. Докато файлът се изпълнява, щракнете с десния бутон на мишката върху файла в библиотеката, след което щракнете върху Свойства. В раздела Файл потърсете разделите Аудиокодек и Видеокодек.

  • Използвайте инструмента за идентифициране на кодеци, които не са на Microsoft. Налични са няколко такива в интернет.

Можете да определите формата на даден файл, като погледнете разширението на файла (като например .wma, .wmv, .mp3 или .avi). Но има ограничения в този подход. Много програми създават файлове с разширения по избор. А също така всеки може да преименува даден файл, без да променя формбта му. Файл с разширение .mpg или .dvr-ms, например, обикновено е стандартен AVI файл, който е компресиран с версия на MPEG видеокодек.

 Кодеци и формати на файлове - едно и също нещо ли са?

Не, въпреки че може да се объркате, тъй като понякога имат едни и същи имена. Може да гледате на формата на файлове като на тип контейнер. В контейнера се съдържат данни, които са компресирани с определен кодек. Например, форматът на файлове Windows Media Audio съдържа данни, които са компресирани с кодека Windows Media Audio. Форматът на файла Audio Video Interleaved (AVI), обаче, може да съдържа данни, компресирани с един от много различни кодеци, включително кодеците MPEG-2, DivX или XviD. AVI файловете съдържат също и данни, които не са компресирани с никой кодек. Следователно е възможно да можете да възпроизвеждате определени AVI файлове, а други - не, в зависимост от кодеците, които са използвани за компресиране на файла, както и от това кои кодеци са инсталирани на компютъра. По същата причина е възможно също да можете да възпроизвеждате аудиото на даден AVI файл, но не и видеото от него.

-----------------------------Полезна ли беше тази страница? --------------------------



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1946195
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6566
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930