Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 03:51 - МОБИЛНИТЕ ЕКСПЛОАТАТОРИ-НА ГИЛОТИНАТА, АКО НЕ НИ УВЕДОМЯВАТ МЕСЕЦ ПРЕДИ НА ИЗТЕЧЕ РОБСТВОТО НА ДОГОВОРА НИ С ТЯХ, Парното засега и при ГЕРБ Е ДО ГРОБ
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 658 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 21.12.2011 03:52


  Мобилните оператори да уведомяват абонатите месец преди изтичането на индивидуалните им договори, такова задължение им вмени парламентът, като прие окончателно текстове от промените в Закона за електронните съобщения.  
    Така на практика договорите вече няма да се подновяват автоматично. Депутати от мнозинството посъветваха абонатите занапред да сключват безсрочни договори, като изтекат срочните, които са подписали.
  Повиквания, SMS-и и електронна поща с цел маркетинг и реклама да се позволяват само след предварително съгласие на абоната, това решиха още избраниците.
Глобата за неспазване на това изискване е от 5000 до 10 000 лева.
  Сините депутати Михаил Михайлов и Иван Иванов предлагаха операторите да осигуряват възможност на крайните потребители за автоматично отстраняване на нежеланите търговски съобщения, но текст в такъв вид не беше приет, а записаният има по-скоро пожелателен характер.
  „Само преди една седмица бяхме свидетели единият от мобилните оператори получи наказание за това, че изпраща непоискани SMS-и в късни часове, десетки случаи, в които нощни непоискани SMS-и, платени и така нататък, отчетени. Затова ние с колегата Иван Иванов поискахме да има възможност за автоматично отстраняване на тези нежелани SMS-и и смятам, че е съвсем резонно", коментира Михаил Михайлов.
  Иван Иванов се обърна към колегите си с думите, че убеден, че голяма част от тях, както и той самият получават съобщения, които са директен маркетинг без тяхното предварително съгласие. „Изрично обръщам внимание, че в последно време много деца на възраст от 10 до 18 години, а някои и под 10 години имат вече мобифони, където има подвеждащ маркетинг и в определени случаи свързан с финансови ангажименти", допълни той.
  Председателят на парламентарната тран
спортна комисия Иван Вълков от ГЕРБ каза, че в текста е посочено, че всички видове повиквания, SMS-и и електронни пощи, които се предоставят по този начин за директен маркетинг и реклама, могат да бъдат осъществявани единствено и само след изричното съгласие на крайния потребител. „Нещо повече, в последното изречение е дадена възможност на крайния потребител да се откаже в който момент желае, дори и да е дал такова съгласие", допълни той.
 
Оператор, който наруши спецификите на преносимостта на номерата, да се наказва с глоба от 5000 до 60 000 лева, предвиждат още измененията в Закона за електронните съобщения.
  От 2000 лева до 20 000 лева е глобата за телекома
, който наруши сигурността на личните
данни. Това предвиждат част от промените в закона за електронните съобщения, които бяха окончателно одобрени в парламента. Санкцията се налага, в случай че в 3-дневен срок не уведоми Комисията за защита на личните данни за нарушението. При повторно нарушение глобата е в двоен размер.
/Дарик радио 20.12.2011
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ОКОНЧАТЕЛНО-Край на автоматичното подновяване на договорите за GSM

Прието бе и при сключването на договора в рамките на седем дни всеки потребител да може да се откаже.

  Срочен договор с мобилен оператор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната.

Това решиха окончателно депутатите с приетите от тях промени в Закона за електронните съобщения. Прието бе изменение на общите условия, но не по-късно от 30 дни преди тяхното влизане в сила, мобилният оператор да уведомява абоната по подходящ начин за направените промени.
  Депутатите гласуваха всеки абонат при изменение на общите условия в договора по инициатива на мобилния оператор да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила.
  Остава обаче в сила осъществяването на електронните съобщения, повиквания, електронна поща без човешка намеса за търговски цели и реклама да се прекратяват единствено с предварително съгласие на потребителя, съобщи БНР.

20.12.2012
 





Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1951444
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6572
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930