Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 11:48 - Праскови
Автор: muzaffer Категория: Хоби   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.08.2017 11:49


 Прасковата е топлолюбиво и светлолюбиво овощно растение. Тя се развива добре в топлите райони на умерения климат, в които й е осигурен дълъг вегетационен период и по-мека зима. От отглежданите у нас овощни видове прасковата е един от най-чувствителните на ниски температури. Особено подходящи за нея се смятат онези райони, в които на 10 години се получават най-малко 8–9 сигурни реколти.

Значението на прасковите като храна с високо биологична стойност се определя от веществата захари, киселини, пектин и други. Те имат разнообразно витаминно съдържание – С, А, В1, В2, В5, и фолиева киселина, както и минерални соли на калия, калция, магнезия, фосфора и желязото. Наред с богатото си съдържание на полезни вещества прасковите са много привлекателни на вид и имат приятно освежаващ и утоляващ жаждата сок, нежна консистенция на месото, и се отличават с хармонично съдържание на захари. Органичните киселини и ароматни вещества, които определят богатството на вкуса им ги правят желана храна и за здрави, и за болни хора.

В зависимост от използването се делят на сортове за консумация в прясно състояние (десертни) и за преработка.

Правилният избор на подходящ сорт е първото и най-важно условие, от което зависи успешното отглеждане на прасковата. Сортовете й са самоопрашващи се, с изключение на Хале. У нас от десертните сортове са разпространени Петричка, Джулай лейди, Глоухейвън, Елегант лейди, Крестхейвън, Пловдив 2, Мейкрест, Редхейвън, Съмърсет, Файет, Флейвъркрест, Хале, Юлска едра, Андрюс, Феъртайм, Андерсон, Голден гранд, Индипендънс, Касиопея, Фантазия, Флейъртоп, а от сортовете за преработка – Бейбиголд 6 и Бейбиголд 9.

Мейкрест е създаден в САЩ. Той е един от най-ранните сортове. Обикновено узрява в периода 18–25 юни. Плодовете му са средно едри до дребни, закръглени, изравнени по големина, с правилна форма. Оцветени са зеленикаво до оранжево-жълто, покрити са 70–80% с тъмночервена размита окраска.

Юлска едра е селекциониран в България. Плодовете му са едри, кълбовидни, жълти, в по-голямата си част – оцветени в червено, по-интензивно към върха. Плодовото месо е жълто, умерено меко, топящо се, сочно, възкисело-сладко, с приятен вкус. Костилката е средно едра и при добре узрелите плодове се отделя. Прасковите са подходящи и за преработка.

Редхейвън е един от най-разпространените средно ранозрели сортове. Масовото узряване на плодовете е от 25 юли до 2 август. Те са едри, кълбовидни, лимоненожълти, с размита и не много интензивна червена окраска. Плодовото месо е жълто, бледозачервено около костилката, меко, сладко-възкисело, с добър вкус. Костилката е едра, отделяща се. Плодовете са подходящи и за преработка.

Глоухейвън е американски сорт. Плодовете узряват в периода от 10 до 18 август. Те са едри, кълбовидни, жълти, почти изцяло покрити с интензивна червена окраска, размита или на ивици. Плодовото месо е жълто, слабо зачервено около костилката, с много добра консистенция и вкус. Костилката е средно едра и се отделя. Плодовете са подходящи и за преработка.

Крестхейвън е селекциониран в САЩ. Узрява от 20 до 28 август. Плодовете му са едри, кълбовидни, леко несиметрични, жълти, покрити с червена окраска, нанесена размито или на ивици, на петна и точки. Плодовото месо е жълто, зачервено около костилката, умерено меко, сочно, приятно на вкус. Костилката е едра, отделяща се. Продукцията от Крестхейвън е подходяща и за преработка.

Файет е създаден в САЩ. Узряването на плодовете обикновено е в периода от 27 август до 5 септември. Те са едри до много едри, кълбовидни, симетрични, жълти, а при някои – изцяло покрити с размита червена окраска. Плодовото месо е жълто, зачервено около костилката, умерено меко, стегнато, сочно, с приятен вкус. Костилката е средно едра, отделяща се.

Хале произхожда от САЩ. Той е един от най-популярните и широко разпространени сортове. Плодните пъпки и цветовете на Хале са сравнително по-устойчиви на пролетни застудявания. Спада към групата на късните сортове – узрява в края на август и началото на септември. Плодовете са много едри, кълбовидни, симетрични, жълти, отчасти покрити с размит червен цвят. Те имат много красива и привлекателна външност и много се търсят на пазара. Сравнително издръжливи са на превозване и са много добри както за консумация в прясно състояние, така и за преработка. Сортът има дефектен прашец, който е причина понякога родовитостта да бъде слаба. Той трябва да се засажда с друг прасковен сорт – добър опрашител. Родовитостта на дърветата е много добра.

Петричка е селекциониран в България. Масовото узряване на плодовете е в периода 14–21 септември. Те са едри до много едри, кълбовидни, симетрични, жълти, отчасти покрити с размита червена окраска, която преминава в ивици и петна. Плодовото месо е жълто, достатъчно плътно преди пълна зрялост и сочно. Има нежни жилки, възкисело-сладко е и добро на вкус. Костилката е средно едра и се отделя. Плодовете са подходящи и за преработка.

Съмърсет е американски сорт. Плодовете обикновено узряват в периода 25 септември–3 октомври. Те са едри, кълбовидни, симетрични, бледожълти, отчасти покрити с размита на петна или на ивици червена окраска. Плодовото месо е жълто, меко, влакнесто, възкисело-сладко, с добър вкус. Костилката е средно едра, отделяща се. Плодовете на Съмърсет са подходящи и за преработка.

Бейбиголд 6 е създаден в САЩ. Плодовете на този сорт за преработка узряват в периода от 12 до 19 август. Те са средно едри, кълбовидни, жълти, покрити отчасти с червена окраска. Плодовото месо е златистожълто, хрупкаво, сочно, възкисело-сладко, с добър вкус. Костилката е средно едра, трудноотделяща се. Плодовете са подходящи за механизирана беритба.

Бейбиголд 9 е също селекциониран в САЩ. Сортът е предназначен за преработка. Плодовете узряват в периода от 5 до 13 септември. Те са едри, кълбовидни до леко овални, сернисто-жълти, отчасти на червени петна и ивици. Плодовото месо е жълто, леко зачервено около костилката, хрупкаво, сочно, сладко-възкисело, с добър вкус. Костилката е средно едра, трудно отделяща се от месото. Плодовете са подходящи за механизирана беритба.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: muzaffer
Категория: Хоби
Прочетен: 59682
Постинги: 31
Коментари: 1
Гласове: 12
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031